Kā dalību mākslas izsolē padarīt patiesi patīkamu

Izsoles ir labs veids kā papildināt savu kolekciju. Tas ir aizraujošs, bet arī nervus kutinošs process.
Lūk, 5 padomi, kas būtu jāievēro, lai dalību mākslas izsolēs padarītu patiesi patīkamu. Īpaši tie noderēs jaunajiem kolekcionāriem.

 

Padoms #1. Izpēti, ko pērc

Izsole ir adrenalīnu izraisošs notikums un ieraugot darbu, kas jums patīk, ir vilinoši spiest pogu “Soli tūlīt”vai pacelt gaisā dalībnieka numuru. Tomēr atcerieties, ka mākslas darbs nav vienkāršs pirkums, tas ir ieguldījums, tāpēc neriskējiet ar savu naudu. Vispirms veiciet rūpīgu izpēti. Svarīgi ir apskatīt darbu klātienē, veikt vizuālo apskati, bet tas nav viss. Jāņem vērā vairāki kritēriji – kvalitāte, stāvoklis, rašanās laiks, provenance jeb mākslas darba vēsture. Izpētiet visu par mākslas darbu katalogā un tiešsaistē, tas ļaus jums iegūt diezgan labu priekšstatu par mākslas darba vērtību.

Padoms #2.  Zini, par cik pērc

Kad izsoles katalogā ieraudzīsiet intriģējošu darbu, jūs noteikti pievērsīsieties tā cenai. Bet kā zināt, ka norādītā vērtība ir darbam atbilstoša?
Vienkāršākais ceļš ir veikt izpēti internetā pieejamās datu bāzēs, kurās var atrast iepriekš pārdoto mākslas darbu cenas.
Plašākās datu bāzes, piemēram Artnet, Artprice ir maksas pakalpojums. Latvijas mākslinieku darbu cenas šajās datu bāzēs būs atrodamas tikai tad, ja tie bijuši pārdoti straptautiski reģistrētās izsolēs. Cenas mākslas darbiem, kas pārdoti galerijās vai tieši no māksliniekiem, jūs nekur neatradīsiet.
Dažkārt izsoles sākuma cena var būt ļoti zema, lai piesaistītu solītājus. Bet dažkārt tā var slēpt kādas problēmas. Tāpēc, ja jums rodas aizdomas, nekad nekautrējieties vaicāt izsoles rīkotājiem – viņi labprāt jums atbildēs.
Vēl pastāv tā sauktie trīs “D”, kuru dēļ cena var būt zemāka par darba patieso vērtību – death, debt, and divorce – no angļu valodas – nāve, parādi, šķiršanās. No kolekcionāru viedokļa tādi pirkumi var būt ļoti izdevīgi.
Citreiz norādītā vērtība var būt ļoti augsta, pārdevēja prasību dēļ. Ja tā ir pārāk augsta, aizmirstiet par šo darbu.
Sazinieties ar mums, ja jums rodas jautājumi par mākslas darbiem izsolēs. Art Experts noskaidros informāciju jūsu vietā, ievērojot konfidencialitāti un palīdzēs izvairīties no pārpratumiem.

Padoms #3. Iepazīsties ar izsoles noteikumiem

1. Reģistrēšanās
Ja reģistrējieties pirmo reizi, it īpaši lielajos izsoļu namos, dariet to iepriekšējā dienā.  Izsoļu nami pārbaudīs jūsu kredītvēsturi, saskaņā ar noteikumu “Pazīsti savu pircēju”  un tas var aizņemt laiku.
2. Uzzini, cik liela ir Pircēja prēmija jeb Izsoles komisija, kā to sauc Latvijā. Tā var atšķirties ne vien starp izsoļu namiem, bet arī klātienes un tiešsaistes izsolēm. Ja jūs uzvarēsiet izsolē un Āmura cena ir 10 000 EUR, tad tiks pievienota izsoles komisija, piemēram 20 %. Tātad, par darbu samaksāsiet 12 000 EUR. Vēl būs jāpieskaita attiecīgie nodokļi un PVN. Pircējs parasti maksā arī sūtīšanas izmaksas.
3. Noteikti izpētiet solīšanas soli, kas mainās atkarībā no darba vērtības. Parasti solis ir 10% no iepriekšējās solījuma.
4. Uzziniet, cik ilgā laikā ir jāveic samaksa par nosolīto darbu. Dažos izsoļu namos ir iespējams atteikties no pirkuma 24 stundu laikā. Bet ņemiet vērā, ka izsoļu nams ir tiesīgs iekasēt garantijas maksu, kuru jūs zaudēsiet, ja pārdomāsiet.

Padoms #4. Nosakiet robežas

Tas ir visbiežāk dotais un visbiežāk pārkāptais padoms. Izsoles azartā ir viegli aizrauties, tāpēc ieriekš nosakiet sev limitu un neriskējiet ar savu naudu.
Pirms izsoles nevienam neatklājiet, cik esat gatavs maksāt. Izsoles rīkotāji ir noslēguši līgumu ar pārdevēju un jūsu potenciālo piedāvājumu var izmantot, lai vienotos ar citiem pircējiem.

Padoms #5. Uzzini garantijas

Lielākā daļa izsoļu namu darbojas tikai kā starpnieki un neuzņemas atbildību par mākslas darba autentiskumu. Vērtīgākajiem darbiem parasti ir ekspertīzes akti, autentifikācijas sertifikāti vai bankas izsniegta garantija. Ja nekas no tā nav, vēlreiz atgriezieties pie 1. padoma un pats vai ar profesionāļu palīdzību veiciet rūpīgu izpēti. Bieži izsoles noteikumos ir punkts, ka pircējam ir pienākums iepazīties ar mākslas darba stāvokli un kvalitāti. Tas nozīmē, ka visu atbildību par Pirkumu uzņemas pircējs.
Ja neesiet pārliecināts par darba autentiskumu, sazinieties ar profesionāļiem, piemēram, Art Experts. Mēs veicam mākslas darba stāvokļa un provenances izpēti.

Padoms #6. Izvēlies ar sirdi, pērc ar galvu

Šī, sen zināmā patiesība ir katra mākslas darba pirkuma pamatā. Bieži tiek teikts, ka labākās mākslas kolekcijas ir tās, kuras veidotas ar kaislību un aizrautību. Tā arī ir. Bet, sarunās ar kolekcionāriem, noprotams, ka katrs mākslas darbs tomēr iegādāts, rūpīgi izpētot visu par tā vēsturi, mākslinieka daiļrades periodiem, vērtības rašanos. Pavīd atziņa, ka impulsīvus, nepārdomātus pirkumus nereti pavada nozēla. Tas nozīmē, ka pamatā šīm brīnišķīgajām, spožajām, viengabalainajām kolekcijām, kas veidotas atbilstoši kolekcionāra gaumei, ir pārdomāta plānošana un struktūra.
Art Experts jaunajiem kolekcionāriem palīdz izveidot mākslas kolekcijas stratēģiju, atbilstoši katra emocionālajām, estētiskajām interesēm vai investīciju interesēm.
Atrodam mājas, biroja vai kolekcijas vajadzībām atbilstošus mākslas darbus, veicam to provenanses un stāvokļa izpēti.
Lai patīkama dalība mākslas izsolēs! Lai katrs pirkums bagātina jūsu dvēseli, rotā māju un papildina kolekciju.

Attēls: “Man at a Painting Auction”, Courtesy of Rijksmuseum, Europeana.